Genvejsmenu:
S - Indhold
1 - Forside
2 - Nyheder
3 - Oversigt
4 - Søg

Denne side opdateres ikke længere. Besøg i stedet www.ast.dk

Ægtefællepension ved dødsfald

Kort om ægtefællepension

Hvis du er gift eller har indgået registreret partnerskab, og din ægtefælle dør, og hvis din ægtefælle har en pensionsordning, hvor der er tilknyttet en ægtefællepension, kan du have ret til ægtefællepension.

Bliver du separeret eller skilt, mister du som udgangspunkt retten til ægtefællepension. Hvis det er bestemt, at din ægtefælle skal have bidragspligt over for dig i en årrække efter separationen eller skilsmissen, kan du i visse tilfælde bevare retten til ægtefællepension i denne årrække.

Hvad er ægtefællepension?

De fleste pensioner er delvis opsparing og delvis forsikringsordning. Ægtefællepension er en slags forsikringsordning i pensionen. Hvis du en sådan forsikringsordning, er den med til at sikre din ægtefælle (eller eventuelt en tidligere ægtefælle) en hjælp til forsørgelse, hvis du dør først.

Ægtefællepension er altså opsparet af en procentdel af ens indbetalinger til pensionen. Ægtefællepension har tidligere været almindelig i langt de fleste pensionsordninger, men i de senere år er der åbnet mulighed for at fravælge forsikringsdelen til fordel for mere opsparing til ens egen pension.

Bevarelse af ægtefællepension

Hvis du skal separeres eller skilles, bør du være opmærksom på, om du opfylder betingelserne for at bevare retten til en eventuel ægtefællepension. Følgende spørgsmål kan hjælpe dig på vej:

  • Har din ægtefælle bidragspligt i en periode over for dig efter separation eller direkte skilsmisse?
  • Har jeres ægteskab varet i mere end 5 år?
  • Har din ægtefælle en pension som
    a) er led i et ansættelsesforhold, eller som tidligere har været led i et ansættelsesforhold (men hvor din ægtefælle f.eks. fortsat har indbetalt til pensionsordningen, efter ansættelsesforholdet sluttede) eller i ATP
    og
  • b) indeholder pensionen en kollektivt beregnet ægtefællepensionsordning?

Hvis du kan svare ja til alle disse spørgsmål, bevarer du i udgangspunktet retten til ægtefællepension efter separation eller skilsmisse i den periode, hvor din ægtefælle har bidragspligt over for dig. Det er dog kun, hvis din tidligere ægtefælle dør i denne periode, at du kan få ægtefællepension.

Rådgivning

Hvis du er i tvivl om dine rettigheder i forhold til ægtefællepension, kan du kontakte din eller din ægtefælles sædvanlige pensionsrådgiver for at få rådgivning.

Ved behandlingen af en sag om separation eller skilsmisse, kan statsforvaltningen vejlede dig generelt om reglerne om ægtefællepension.

Find din statsforvaltning på statsforvaltning.dk

Sidst opdateret:  7. april 2014 

Ankestyrelsen
Familieretsafdelingen
Amaliegade 25 
1022 København K

ast@remove-this.ast.dk (ikke sikker mail)

sikkermail@ast.dk (sikker mail)

Tlf.: +45 33 41 12 00
Fax: +45 33 41 14 00

Telefontid: Hverdage 9.00-15.00

CVR: 28 13 71 84
EAN: 5798000354821